top of page

Huishoudelijk Reglement Algemene bepalingen

​

Versie 1.0 (2024)

​​​

Artikel 1 1.

De vereniging "50+ Biljartvereniging 't Kan Altijd Beter" ('t KAB), hierna te noemen "de vereniging" is gevestigd te Zwanenburg en heeft haar domicilie in de biljartzaal van het Dorpshuis Zwanenburg-Halfweg, gevestigd aan de Dennenlaan 133A, 1161 CN te Zwanenburg.

​

2. De vereniging is opgericht op 1 november 1974 en aangegaan voor onbepaalde tijd. 3. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Biljartbond, hierna te noemen KNBB, onder registratienummer 65.03.013.

4. Het boekjaar en verenigingsjaar zijn gelijk aan het kalenderjaar.

​

Doel Artikel 2 1.

De vereniging heeft ten doel het stimuleren van sociale activiteiten voor ouderen door de leden alle werkdagen de gelegenheid te bieden tot het (doen) beoefenen van de biljartsport in al zijn verschijningsvormen.

2. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door: a. aangesloten te zijn bij de KNBB. b. deel te nemen aan de door de KNBB georganiseerde of goedgekeurde wedstrijden. c. zelf wedstrijden op het gebied van de biljartsport te organiseren.

​

Leden Artikel 3 1.

De vereniging kent een maximaal aantal van 50 leden. Dit ledental wordt bij bestuursbesluit vastgesteld en bij wijziging ter kennis gesteld aan de leden in de jaarlijkse Algemene ledenvergadering. Eventuele aanmeldingen van nieuwe leden, boven het aantal van 50, worden op een wachtlijst geplaatst.

2. De vereniging bestaat uit: - Gewone leden: Leden zijn zij, die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt en niet meer actief aan het arbeidsproces deelnemen.

In bijzondere gevallen kan het bestuur besluiten van eerdergenoemde voorwaarden af te wijken. - Leden van verdienste: Leden van verdienste zijn zij, die wegens bijzondere verdiensten bij de vereniging door het bestuur als zodanig zijn benoemd. Leden van verdienste hebben dezelfde rechten als de leden. - Ereleden Ereleden zijn natuurlijke personen, die zich ten opzichte van de vereniging bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt en op voordracht van het bestuur als zodanig door de Algemene ledenvergadering met tenminste 2/3 van de geldig uitgebrachte stemmen zijn benoemd.

Op leden van verdienste en ereleden rusten geen geldelijke verplichtingen. Ereleden hebben dezelfde rechten als de leden. Met erelid wordt gelijkgesteld degene aan wie de titel "erevoorzitter" is verleend. Degene die zich op het bestuurlijk vlak in buitengewone mate heeft ingezet voor de vereniging kan na het aftreden als voorzitter op voorstel van het bestuur tot erevoorzitter worden benoemd door de Algemene ledenvergadering met tenminste 2/3 van de geldig uitgebrachte stemmen.

Versie 1.0 (2024)Donateurs

​

Artikel 4 1.

De vereniging kent naast leden donateurs.

2. Donateurs hebben geen andere rechten en verplichtingen dan die welke hen in of krachtens de reglementen zijn toegekend of opgelegd.

3. De rechten of verplichtingen van donateurs kunnen te allen tijde wederzijds door opzegging worden beëindigd, behoudens dat de jaarlijkse bijdrage voor het lopende boekjaar voor het geheel verschuldigd blijft.

4. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur. Het lidmaatschap Artikel 5 1.

De aanmelding geschiedt door invulling, dagtekening en ondertekening van een namens de ledenadministratie te verstrekken aanmeldingsformulier en Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verklaring.

2. Het lidmaatschap wordt verkregen door een besluit tot toelating door het bestuur genomen.

3. Van de toelating wordt, middels een e-mail, alle leden geïnformeerd. Binnen 14 dagen na deze bekendmaking kan ieder stemgerechtigd lid, onder opgaaf van redenen, bij het bestuur bezwaar maken tegen de toelating. Mocht dit leiden tot een afwijzing door het bestuur, dan wordt hiervan schriftelijk mededeling gedaan aan de aanvrager. Beëindiging van het lidmaatschap Artikel 6 Het lidmaatschap eindigt:

1. Door overlijden.

2. Door opzegging, hetgeen schriftelijk dient te geschieden bij de ledenadministratie van de vereniging.

3. Door royement. Indien het ter royement voorgedragen lid dit verzoekt, zal deze beslissing aan de eerstvolgende Algemene ledenvergadering dan wel een buitengewone algemene vergadering worden voorgelegd, die per meerderheid van 2/3 van de aanwezige leden de eindbeslissing heeft.

Rechten en plichten van leden Artikel 7:

Door het aanvaarden van het lidmaatschap van onze vereniging hebben alle leden, behoudens de bepaling in artikel 15, lid 2, de hierna te noemen rechten en plichten.

1. Bij toetreding als lid hebben zij het recht een exemplaar van het huishoudelijk reglement en de gedragsregels roosterpartijen te ontvangen.

2. Zij hebben het recht om deel te nemen aan trainingen en wedstrijden.

3. Zij hebben het recht om deel te nemen aan debatten en stemmingen in de ledenvergaderingen.

4. Zij hebben het recht van vrije toegang tot wedstrijden en bijeenkomsten, voor zover door het bestuur niet anders is bepaald.

​

Versie 1.0 (2024) 5.

​

Zij hebben het recht om voorstellen, klachten en wensen bij het bestuur in te dienen. Het bestuur is gehouden deze zo spoedig mogelijk te behandelen of te onderzoeken c.q. te doen behandelen of te doen onderzoeken en over het resultaat van de behandeling en/of het onderzoek bericht te geven aan het lid dat het voorstel, de klacht of de wens heeft ingediend.

6. Zij hebben de plicht het bestuur in kennis te stellen van de verandering van hun gegevens zoals opgenomen in de ledenadministratie.

7. Zij hebben de plicht tot tijdige betaling van de contributie.

8. Zij hebben de plicht tot naleving van de reglementen van de vereniging, evenals van de door het bestuur of door het bestuur aangewezen commissies gegeven richtlijnen.

9. In alle ruimtes van het Dorpshuis Zwanenburg – Halfweg geldt een rookverbod, dus ook in de biljartzaal.

10.Zij worden geacht deel te nemen aan de georganiseerde dagelijkse roostercompetitie.

11.Leden die deelnemen aan door de CRBB competitie georganiseerde wedstrijden dienen het clubtenue te dragen en zich te confirmeren aan de door de CRBB vastgestelde richtlijnen.

​

Bestuur Artikel 8 1.

Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter, secretaris en penningmeester. Het algemeen bestuur bestaat uit het dagelijks bestuur aangevuld met de algemeen wedstrijdleider en ledenadministrateur. Het bestuur bestaat te allen tijde uit een oneven, minimaal 5, aantal leden.

De bestuursleden worden gekozen, bij stemming, tijdens de Algemene ledenvergadering.

2. De verdeling van de functies geschiedt door het bestuur in onderling overleg, met uitzondering van de voorzitter, die als zodanig door de Algemene ledenvergadering gekozen wordt.

3. Het dagelijkse bestuur wordt gevormd door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. Het dagelijkse bestuur neemt alle beslissingen welke niet tot een gewone bestuursvergadering kunnen worden uitgesteld.

Het dagelijkse bestuur deelt zijn besluiten, ter bekrachtiging op de eerstvolgende bestuursvergadering mede.

4. Het bestuur neemt zijn besluiten met een meerderheid van stemmen.

5. Onder het bestuur valt, onverminderd het bepaalde elders in het huishoudelijk reglement of in andere reglementen:

a. De algemene leiding van zaken;

b. De uitvoering van de door de algemene vergadering genomen besluiten;

c. Het toezicht op de naleving van de reglementen;

d. Benoeming, ontslag en schorsing van personen werkzaam ten behoeve van de vereniging.

6. Bestuursleden worden gekozen voor een periode van 3 jaar en zijn in principe 2 maal voor een periode van 3 jaar herkiesbaar.

7. Jaarlijks zullen op de te houden Algemene ledenvergadering, volgens op te maken rooster, zo mogelijk twee bestuursleden aftreden, waarvan één lid van het dagelijkse bestuur. De aangewezen aftredende bestuursleden kunnen zich terstond herkiesbaar stellen.

8. De namen van de aftredende bestuursleden, evenals van de door het bestuur gestelde kandidaten dienen gepubliceerd te worden in de agenda van de vergadering waarin de bestuursverkiezing aan de orde is. In deze agenda dient tevens de mogelijkheid tot kandidaatstelling door stemgerechtigde leden van de vereniging geopend te worden, met vermelding van de daaraan verbonden procedure.

9. Een kandidaatstelling door stemgerechtigde leden dient schriftelijk bij de secretaris aangemeld te worden, te ondertekenen door tenminste 3 stemgerechtigde leden 10. Een tussentijds gekozen bestuurslid treedt, voor wat de periode van beëindiging van zijn functie betreft, in de plaats van zijn voorganger.

​

Versie 1.0 (2024)

 Artikel 9 1.

Kascommissie:

Er wordt door de Algemene ledenvergadering een kascommissie benoemd uit de leden, zijnde geen bestuursleden.

2. De kascommissie bestaat uit twee leden en een reserve lid.

3. De kascommissieleden worden in hun functie benoemd voor de duur van 2 jaar. Per jaar is 1 commissielid aftredend. Zijn plaats wordt ingenomen door het reserve lid en de Algemene ledenvergadering benoemt een nieuw reserve lid.

4. De kascommissie houdt toezicht op het beheer van de penningmeester. Zij is gehouden tenminste éénmaal per jaar de kas de saldi, de boeken en bescheiden van de penningmeester na te zien. Van de uitkomst van dit onderzoek wordt verslag uitgebracht aan het bestuur.

5. Indien de kascommissie termen aanwezig acht om de penningmeester te dechargeren zal zij een betreffend voorstel doen aan de Algemene ledenvergadering. De kascommissie is bevoegd aan het bestuur voorstellen betreffende het financiële beheer te doen.

Artikel 10

Overige commissies

1. Behoudens de Algemene ledenvergadering kunnen de verenigingsorganen slechts (sub)commissies instellen, de benoeming en ontslag van de leden ervan en de werkwijze van die commissies regelen, voor zover dit ligt binnen het taakgebied van het desbetreffende verenigingsorgaan. Verenigingsorganen zijn onder meer het bestuur en de vaste commissies.

2. In principe zijn er de volgende vaste commissies, te weten:

a. Wedstrijdcommissie

b. Technische commissie

c. Activiteitencommissie

d. Sponsorcommissie

​

3. De benoeming tot lid van een commissie geschiedt, behoudens tussentijds bedanken, tot de opdracht is volbracht of ingetrokken.

4. Bij het besluit tot instelling van een commissie worden de samenstelling, taak, bevoegdheid en werkwijze van de commissie in een instructie vastgelegd. Deze instructie wordt beschouwd als een onlosmakelijk deel van het huishoudelijk reglement. 5. Elke commissie rapporteert tenminste één keer per kalenderjaar over de voortgang van zijn werkzaamheden aan het orgaan, dat de commissie benoemde, tenzij in de instructie anders is bepaald.

6. Een commissie vergadert zo dikwijls de voorzitter of tenminste twee leden van de commissie dit wenselijk achten.

7. Een commissie is verantwoording schuldig aan het orgaan dat de desbetreffende commissie heeft ingesteld.

Contributie Artikel 11

1. De in de bestuursvergadering voorgestelde jaarcontributie wordt door de Algemene ledenvergadering vastgesteld.

2. De leden zijn gehouden de contributie bij vooruitbetaling te voldoen.

3. Leden die om gezondheidsredenen langer dan 2 maanden niet kunnen deelnemen aan de dagelijkse roostercompetitie, kunnen op hun verzoek voor 50% van de maandelijkse contributie worden vrijgesteld.

Versie 1.0 (2024)

4. Bij opzegging van het lidmaatschap van de vereniging stopt de contributie-verplichting per de eerste dag van het kalenderkwartaal volgend op het kalenderkwartaal waarin de opzegging door de secretaris is ontvangen.

5. Bij beëindiging van het lidmaatschap door overlijden, om gezondheidsredenen, huiselijke omstandigheden of verhuizing, wordt de betaalde contributie over de niet verstreken maanden van het lopende jaar aan belanghebbenden terugbetaald.

6. Indien een lid langer dan 3 maanden niet voldoet aan zijn financiële verplichtingen tegenover de vereniging kan een lid door het bestuur worden geroyeerd. Indien het geroyeerde lid dit verzoekt, zal de beslissing aan de Algemene ledenvergadering worden voorgelegd.

​

 Artikel 12

Vergaderingen:

Tot de buitengewone ledenvergadering en de Algemene ledenvergadering hebben alleen leden toegang. Ieder aanwezig lid heeft één stem. Elk lid kan zich in de buitengewone ledenvergadering en de Algemene ledenvergadering door een afgevaardigde doen vertegenwoordigen, mits de volmacht daartoe voor de aanvang van de vergadering aan de voorzitter is ter hand gesteld. Alle vergaderingen worden tenminste 14 dagen tevoren schriftelijk aangekondigd, onder opgave van de te behandelen onderwerpen. De Algemene ledenvergadering wordt gehouden na afloop van het kalenderjaar in het eerste daarop volgend kwartaal. Buitengewone ledenvergaderingen kunnen worden gehouden, wanneer de meerderheid van het bestuur dat wenst, of tenminste 10 leden het verzoek daartoe doen, echter met opgave van redenen. Het bestuur is dan verplicht binnen drie weken na het binnenkomen van dit verzoek een buitengewone ledenvergadering te beleggen. Elk lid is gerechtigd tot het doen van voorstellen, welke bij de agendapunten worden gevoegd. Deze voorstellen moeten minstens 7 dagen voor de te houden buitengewone algemene vergadering of Algemene ledenvergadering bij de secretaris worden ingediend, liefst van een toelichting voorzien.

Artikel 13 Stemmingen. Besluiten worden genomen met gewone meerderheid van stemmen. Over zaken wordt mondeling, over personen kan zo nodig schriftelijk worden gestemd. Bij verkiezingen van personen wordt bij de eerste stemming slechts verkozen verklaard degene die de volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd. Is de volstrekte meerderheid niet verkregen, dan heeft een nieuwe vrije stemming plaats. Heeft ook deze stemming geen resultaat dan vindt vervolgens een herstemming plaats tussen de twee personen die bij de laatste stemming de meeste stemmen op zich verenigden. Staken bij deze herstemming de stemmen, zo beslist het lot. Indien bij stemming over zaken de stemmen staken, dan wordt het voorstel geacht te zijn verworpen

 Artikel:14

Aansprakelijkheid:

1. De vereniging draagt generlei verantwoordelijkheid voor de eigendommen van welke aard ook, van leden en derden in de biljartzaal aanwezig.

2. De biljartzaal is gedurende door het bestuur aan te wijzen uren voor de leden toegankelijk. Van deze regeling wordt aan de leden mededeling gedaan.

Versie 1.0 (2024)

3. Het bestuur is bevoegd de biljartzaal voor bijzondere doeleinden te reserveren. Bij gebruikmaking van deze bevoegdheid geschiedt daarvan tijdige mededeling aan de leden.

4. Ieder der leden is aansprakelijk voor de door hem/haar aan de eigendommen van de vereniging aangerichte schade. Elke geconstateerde schade wordt geacht veroorzaakt te zijn door hem/haar of hen die de betreffende zaak het laatst heeft of hebben gebruikt, indien en voor zover het tegendeel niet door de betrokkene(n) wordt aangetoond.

Wedstrijden, competitieroosters en moyennebepaling Artikel 15

1. Het verenigingsjaar is ingedeeld in 4 roosterperioden van ongeveer 3 maanden.

2. De tijdens het kersttoernooi gespeelde partijen tellen mee voor het aantal gespeelde roosterpartijen.

3. Bij toetreding tot de vereniging wordt het aantal te maken caramboles in een partij bepaald door het spelen van 5 testpartijen. Het alsdan gerealiseerde moyenne en de daaruit voortvloeiende aantal te maken aantal caramboles worden hierna vastgesteld. Indien het gerealiseerde moyenne lager is dan 0.5 dan worden de minimaal te maken caramboles vastgesteld op een moyenne van 0.5 (15 caramboles bij een partijlengte van 30 beurten).

4. Het moyenne en het aantal te maken caramboles in een partij worden voor alle leden herzien na afloop van elke roosterperiode. Indien in de afgelopen roosterperiode door het lid minder dan 10 partijen zijn gespeeld blijft het moyenne en de te maken caramboles ongewijzigd.

5. De wedstrijdleider heeft de bevoegdheid, in overleg met het bestuur, en indien gewenst van voorgaande methodiek af te wijken.

6. Na iedere gespeelde roosterperiode worden de volgende prijzen verdeeld: a. een prijs voor de beste moyenneverbetering b. een prijs voor de hoogste serie (%) c. een prijs voor de kortste winstpartij Om voor een prijs in aanmerking te komen dient een lid tenminste 10 partijen gedurende de roosterperiode te hebben gespeeld.

7. Na afloop van het verenigingsjaar worden, uit de resultaten van de afgelopen roosterperioden, de volgende prijzen verdeeld: a. een 1e , 2e en 3e prijs beste moyenneverbetering b. een prijs voor het hoogste puntengemiddelde c. een prijs voor de hoogste serie (%) d. een prijs voor de kortste winstpartij Om voor een prijs in aanmerking te komen dient een lid tenminste 40 partijen gedurende de roosterperioden te hebben gespeeld.

8. Het bestuur is bevoegd zonder raadpleging van de Algemene ledenvergadering de wijze van moyenneberekening voor de interne roostercompetitie en de wijze van verdeling der prijzen te wijzigen.

 Artikel 16:

Wijziging van het huishoudelijk reglement:

1. Een voorstel tot wijziging van het huishoudelijk reglement behoeft de steun van minstens 5 leden om in behandeling te worden genomen.

2. Voorstellen daartoe moeten minstens 3 maanden van tevoren schriftelijk bij het bestuur worden ingediend.

3. Het huishoudelijk reglement kan slechts gewijzigd worden door een besluit van de Algemene ledenvergadering, waartoe werd opgeroepen met de mededeling dat aldaar een wijziging van het huishoudelijk reglement zal worden voorgesteld. De termijn voor oproeping tot een zodanige vergadering moet tenminste 14 dagen bedragen.

Versie 1.0 (2024)

4. Tenminste 14 dagen voor de vergadering wordt gehouden, moet een afschrift van het voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage gelegd worden tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden .

Bovendien wordt de voorgestelde wijziging van het huishoudelijk reglement tenminste 14 dagen voor de vergadering een afschrift hiervan aan alle leden toegezonden.

5. Een besluit tot wijziging van het huishoudelijk reglement behoeft een meerderheid van tenminste 2/3 van de uitgebrachte geldige stemmen.

Artikel 17

Ontbinding van de vereniging:

1. De vereniging wordt ontbonden door een daartoe strekkend besluit van de Algemene ledenvergadering, genomen met tenminste 2/3 van het aantal uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste 3/4 van de leden aanwezig is.

2. Indien geen 3/4 van de leden aanwezig is, wordt binnen 4 weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen, waarin over het voorstel tot ontbinding van de vereniging ongeacht het aantal aanwezige leden een besluit genomen met een meerderheid van ten minste 2/3 van de uitgebrachte stemmen.

3. Bij de oproeping tot de in het eerste lid van dit artikel bedoelde vergadering moet worden medegedeeld, dat ter vergadering zal worden voorgesteld de vereniging te ontbinden. De termijn voor oproeping tot zodanige vergadering moet tenminste 14 dagen bedragen.

4. De bestuursleden treden na het besluit tot ontbinding van de vereniging als vereffenaars op. De Algemene ledenvergadering is bevoegd na het besluit tot ontbinding de alsdan zitting hebbende bestuursleden te ontslaan met gelijktijdige benoeming van één of meer vereffenaars.

5. Bij een besluit tot ontbinding wordt de bestemming van een eventueel batig saldo bepaald, terwijl de Algemene ledenvergadering tevens één of meer bewaarders aanwijst.

6. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen, die van de vereniging uitgaan, moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden 'in liquidatie'.

7. De boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging moeten door de bewaarder(s) worden bewaard gedurende tien jaren na afloop van de vereffening.

Artikel 18:

Slotbepalingen:

1. Ieder lid en verenigingsorgaan heeft zich te houden aan de bepalingen van dit reglement.

2. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur behoudens haar verantwoording aan de Algemene ledenvergadering.

3. De vereniging is niet aansprakelijk voor ziekte, ongevallen of schade van welke aard dan ook, ongeacht welke oorzaak. Leden en donateurs zijn te allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en gezondheid.

4. Na vaststelling van het reglement wordt zo spoedig mogelijk de tekst bekend gemaakt aan de leden.

5. Dit huishoudelijk reglement en alle navolgende wijzigingen van dit reglement treden in werking de dag volgende op die ter aanneming door de Algemene ledenvergadering. Versie 1.0 (2024) Aldus vastgesteld en aangenomen in de Algemene ledenvergadering van de vereniging de dato 21 februari 2024.

Namens het bestuur van de vereniging:

Voorzitter, Secretaris, Penningmeester.

© 2025 by Backstage/B-Art by Bart Juwett Entertainment

  • facebook-square
bottom of page